Clinic met Pieter de Haas voor onze tochtleiders

Pieter de Haas (links) geeft adviezen aan onze tochtleiders

Zaterdagmiddag hebben een aantal (aspirant)tochtleiders hun skills aangescherpt in een clinic onder leiding van Pieter de Haas, bekend instructeur onder zeekajakkers en tevens eigenaar van Zeeland Buitensport aan de Brouwersdam. Anne, Auke, Barend, Erik, Fred, Freerk, Hans, Jan-Hein, Menno, Rolf en  Ruben hadden de nodige vragen aan Pieter.

Een willekeurige greep: wat is een goeie warming-up, hoe verdeel je de verantwoordelijkheden in een groep, hoe ga je om met een eigenwijze vaarder, hoe schat je kennis en ervaring van mensen in, hoe vertaal je je risico-inschatting in alternatieve plannen, en om te beginnen: wat vindt Pieter eigenlijk van de checklist die we momenteel hebben?

In café Boulevard schetste Pieter eerst een model van vier “lagen” waarmee we ook zelf die vragen te lijf kunnen gaan: inhoud, procedure, interactie en betrekking. Inhoud heeft betrekking op wat we willen, procedure op de afspraken en regels die we daarover maken, interactie over de manier waarop we met elkaar omgaan, en betrekking op de persoonlijke wijze waarop het ieder van ons raakt of aanspreekt.

Naar Pieters idee spreekt men meestal veel over de “dingen” (inhoud, procedure) en weinig over de “mensen” (interactie, betrekking). Nadat we individueel de items op onze checklist waren langsgegaan bleek dat die ook vooral veel “procedure-punten” heeft.

We kunnen dus komend jaar onze tochten meer gaan bezien vanuit het startpunt “betrekking” (ieder van ons heeft een eigen drijfveer om te willen varen) om via “interactie” (we willen samen gaan varen) en “procedures” (we maken afspraken om risico’s af te dekken en de veiligheid te borgen) tot de inhoud te komen (een leuke tocht waar ieder aan zijn/haar trekken komt).

We hebben dat ook in de praktijk getest met een van de belangrijkste uitdagingen onder onze tochtleiders: de oversteek van het IJ met een groep. Het weer en de wind, de golven, het scheepvaartverkeer en de grootte en ervaring van de groep is altijd weer anders, dus er is niet één beste oplossing.

Een inspirerende middag om dit seizoen weer verder te werken aan hoe we onze tochten opzetten en leiden, en hoe we dat kunnen bespreken met elkaar.

En daarmee ook een oproep aan iedereen: maak je wensen kenbaar aan de tochtleider of het tochten-team, en geef ons ook feedback als je een tocht hebt gedaan: wat vond je er van?

Eén reactie

 1. Voor mij was een van de belangrijkste terugkoppelmomenten dat alles besproken kan worden en dat in geval van twijfel (bij veiligheidsissues, welke kant we opvaren, reddingen etc.) heeft de tochtleider de beslissende stem heeft.
  Bij eigenwijze vaarders is het de verantwoording van de eigenwijze,niet van KVZ of de tochtleider.
  Ik vond het een leuke en leerzame dag.
  Prettig met deze diverse (aspirant) tochtleiders kennis gemaakt te hebben, het was voor een nieuweling bij de KVZ een leuke start 😉
  Tot op het water.
  Ruben

Reacties zijn gesloten.