Bijna een gewone woensdagavondtocht

Afgelopen woensdag mocht Kees oefenen als tochtleider. Het was bijna een gewone woensdagavondtocht:

Op woensdagavond varen we altijd een stadstocht. Deze tocht wordt voor mij bijzonder, want ik mag als aspirant tochtleider optreden. Afspraak is dat ik de tocht leid, Ivar observeert er grijpt in als dat nodig is.

We varen via de stad naar het Westelijk Havengebied, steken op het IJ de vaargeul over naar de noord kant. Als de pont naar Noord net is afgemeerd varen we er achterlangs.

Dan gaat het mis. In de achterhoede van de groep (8 personen) wordt Rasmus verrast door de harde stroming van de schroef, raakt uit balans en slaat om. Op ongeveer de minst ideale plek: op het IJ, achter een pont die doorgaans snel weer terug gaat. Ik probeer mij zo snel en veilig mogelijk zo te manoeuvreren dat ik mijn sleeplijn vast kan maken om Rasmus van deze onveilige plaats te krijgen.

Gerald ligt al naast hem en heeft Rasmus zijn boot vast. Rasmus zelf houdt zich vast aan zijn eigen boot. Ik haak de sleeplijn aan bij Gerald, met de intentie om zo de hele handel weg te slepen. Inmiddels is Ivar ook bij ons aangekomen en zet nog snel de sleeplijn over naar Rasmus’ eigen boot.

Het slepen met drenkeling aan de boot is zwaar, maar als de hele handel in gang is gezet liggen we snel in een veilige, rustige hoek van de Sixhaven. Daar voert Ivar samen met Rasmus een redding uit die (nog) niet in een boekje staat, maar wel effectief is: Rasmus zit snel en veilig weer in zijn boot! Gelukkig had de kapitein van de pont gezien dat er iets aan de hand was en zelfs de waterpolitie (die toevallig passeerde) kon zien dat we zeer zelfredzaam zijn.

We hebben gezien dat we zaken als slepen en redden niet voor niets oefenen. Bijna iedereen weet wat hij/zij moet doen. Dat resulteerde in snelle acties en heel belangrijk: geen paniek.

De belangrijkste les is natuurlijk: pas op achter (rondvaart)boten! Hou altijd voldoende ruimte, je weet nooit wat de boot voor je doet, er zit géén achteruitrijlampje op. Laat je niet verrassen door de stroming!