Naar de kerk

Kinselmeer, het favoriete tochtje van Freerk

Met zonnebrand op vertrekken wij o.l.v. Freerk uit een windstil Zeeburg naar Schellingwoude. We passeren een voetgangerspontje en banen ons een weg onder staalkabels door. Het lukt om met droge voeten aan wal te klauteren. De tocht gaat verder langs de achtertuinen van de kinderrijke Schellingwouderdijk. In een boerensloot met waterlelies vergeet je dat we nog in Amsterdam zijn. Al snel doemt de karakteristieke stompe kerktoren van Ransdorp op. Een pittoresk dorpje met veel lage bruggetjes (ongeschikt voor dames met knotjes). De kerk is open en heeft zelfs een kanosteiger! We klimmen naar boven, bezichtigen de expositie en genieten van het uitzicht. De bruggen van IJburg, Durgerdam,  de molen van Zeeburg, KNSM-eiland, en verschillende kerktorens van de dorpen in Waterland. Het Kinselmeer is al dichtbij, met daarachter Pampus.

De bootjesmensen worden nu ook wakker. We persen ons langs een sloep die 3/4 van de breedte van ons slootje verspert. We zien kieviten, grutto’s en andere weidevogels en dan ineens het open water van het Kinselmeer, daar pauzeren we bij zeilvereniging De Doordrijvers. Aan de andere kant van de steile dijk is het Markermeer. We helpen elkaar om vanaf de hoge steiger weer in de boot te stappen. Achter Vuurtoreneiland langs bereiken we het golvende water van het IJmeer. We passeren Durgerdam en wachten tussen de bierdrinkende mannen in ronkende speedboten voor de sluis. Wij zijn als eerste de sluis uit en worden kort daarna door de speedboten getrakteerd op veel hoge golven. Heel Amsterdam blijkt vanmiddag in een bootje te zitten, wat een contrast met ons vertrek op de stilte van die zondagochtend. Een gevarieerd kanotochtje!