“Adriaan’s Angels” op de avondmarathon

De Waddenzee is voor ons inmiddels bekend terrein. Puzzelen om door een slimme planning zoveel mogelijk gebruik te maken van de getijdestroming. Op sommige stukken haal je dan snelheden van wel 13 km/h in je zeekajak. Er blijken ook kajakkers te zijn die 6x per week trainen om dit soort snelheden op vlakwater te varen…

Sinds dit voorjaar heeft Zeeburg op dinsdagavond een klein clubje hardvaarders. Wekelijks proberen we een uurtje vrij te maken om in afgedankte wankele wedstrijdboten te oefenen in voorwaartse slagtechniek, doen we aan krachttraining en proberen we onze conditie te verbeteren.

Gisteravond togen Adriaan’s Angels (Merel, Rebecca en Annet) een beetje giegelig met Adriaan in de auto naar de Zwetplassers in Wormer om mee te doen met een heuse avondmarathon. Deze avondwedstrijden worden door de zomer heen op woensdagavonden bij verschillende verenigingen gevaren. De te varen afstand is 10 à 12 km. De top van hardvarend Nederland strijdt hier tegen elkaar in een K1, maar je mag ook meedoen in een surfski of in bijvoorbeeld een zeekajak.

Het Zwet kennen we als dat water waar je je zeekajak of peddel uitprobeert bij Bloem. Bij de Zwetplassers aangekomen, zijn er deelnemers die hun kajak nog even met wax oppoetsen voor extra snelheid. Hier geldt een hele andere mode dan in het zeevaren: (vooral) mannen in snelle strakke glimmende pakjes.

Onze meegebrachte zwemvesten laten we op de wal achter. We bestuderen de te varen route. Als aspirant hardvaardsters worden we gelijk ingeschreven bij de veteranen! Ons startnummer plakken we op onze boten. Merel en Rebecca varen in een K1, Annet houdt het bij een minder instabiele SK. Er staat best wel wat wind, als we maar niet om gaan in de golven midden op het Zwet…! Best ver zwemmen naar de kant (een zelfredding zoals we die op zee gewend zijn te doen, gaat niet in deze boten).

Na de warming-up verdringen de 43 deelnemers zich bij de startlijn. Met een hoop gespetter en veel golfslag zoeken de vaarders het zog van een andere vaarder om mee te liften. Eén vaarder slaat om. Al snel neemt het peloton afstand zitten we met z’n drieën bij elkaar in de achterhoede. De start hebben we in ieder geval overleefd. Vanaf de Zwetplassers koersen we richting de Marken. Daarna een stuk met de wind mee. Er zijn bordjes die de route aangeven, dus we zullen in ieder geval niet verdwalen.

Het is een prachtige avond. Tijdens onze inspanning genieten we ook nog wel van de omgeving, polderlandschap met landelijke geuren en Hollandse luchten. Het laatste stuk moeten we tegen de wind in. Na 40 minuten varen, zien we aan de overkant al mensen finishen. Wij moeten nog een stuk, helemaal tot voor de deur bij Bloem en terug. We zitten nog steeds met z’n drieën bij elkaar, dat geeft steun en stimulans. Na 60 minuten en 9,6 km varen bereiken we de finish! Een gemiddelde vaarsnelheid van 9,5 km/h, mogen we best trots op zijn.

de route

Adriaan, Martien en enkele organisatoren staan ons op te wachten. Sommige vaarders zijn alweer op weg naar huis. Martien heeft ons een potje met een gelige inhoud. Het blijkt toch niet de B-staal voor de doping controle te zijn… Bollenboy Marco is imker, we krijgen een vers potje honing! In de dameskleedkamer hebben ze een droger en een föhn. Eén van de aanwezige meisjes traint 6x per week … Na het varen is er nog een soort netwerk bijeenkomst in het clubgebouw van de Zwetplassers.

We rijden moe en voldaan terug naar Amsterdam. Er staan nog een paar avondmarathons in de buurt op de agenda van www.k124.nl . Leuk om dan ook weer mee te doen!

Maar komend weekend gaan we weer ‘gewoon’ het wad op.