Koersen op kwaliteit: EHBO en andere cursussen

Eind 2016 hebben we als verenigingsbeleid gekozen voor “Koersen op kwaliteit”: prettig, verantwoord en uitdagend kanoën, en de mogelijkheid om veel te leren bij KVZ.

Dat heeft zich intussen vertaald in een heel club-curriculum, met aandacht voor opleidingen, cursussen en diploma’s. Je kan je vaardigheid bewijzen met KVA- en KVB-trainingen en -examens bij de club, we hebben alweer een kanoveiligheidsexamen achter de rug (KVT-diploma), een groep leden is bezig om zeevaardig te worden (met een ZV-examen in het verschiet), en een grootwater-cursus is net klaar, net als een workshop in redden en slepen.

We hebben instructeurs in opleiding voor erkende KI2- en KI3-diploma’s, en we zijn bezig nieuwe instructeurs en tochtleiders aan onze pool toe te voegen. Alles grijpt in elkaar: instructeurs in opleiding moeten cursussen geven, tochtleiders kunnen het vaaraanbod verder uitbreiden. Genoeg om meerdere keren per week te kunnen varen en jezelf te ontwikkelen.

Dat willen we vooral stimuleren. Als onderdeel van onze focus op “verantwoord varen” is een nieuwe wens in vervulling gegaan: EHBO-cursussen voor onze tochtleiders en instructeurs (als je verzekering het niet betaalt, doen wij het). En ook beschikbaar voor alle andere KVZ-leden die dat nuttig vinden.

Vandaag was de eerste praktijkdag met het Rode Kruis om een officieel EHBO-diploma te halen of te verlengen, met speciale aandacht voor ongevallen op het water. In juni volgt een tweede. Bij elkaar kunnen zo dik 20 KVZ’ers hun EHBO-diploma halen of verlengen.