Kanopolo

Wat is kanopolo?

Kanopolo is een spannende, spectaculaire en intensieve sport. Veel buitenstaanders zullen diverse andere sporten herkennen. De sport lijkt een combinatie van waterpolo, handbal, basketbal en kanovaren. Ook wordt het wel "rugby op het water" genoemd.
Het is een teamsport waarin het doel simpel is: gooi de bal in de goal van de tegenstander. Elk team heeft vijf veldspelers en maximaal drie wissels buiten de lijnen. De wedstrijden duren 2 x 10 minuten. En die tijd is ruim voldoende om een behoorlijk aantal doelpunten te maken! Uitslagen zoals 5-2 of 9-1 zijn dan ook niet ongebruikelijk.

Meer informatie

Kanopolo is een relatief onbekende sport maar wordt wel over de hele wereld gespeeld. In Nederland zijn er ongeveer dertig verenigingen die kanopoloteams hebben. Het niveau is heel verschillend, maar Nederland heeft al vele malen bewezen dat het met kanopolo bij de wereldtop hoort. Europese en wereldtitels zijn er door verschillende teams behaald.
Wil je eens zien hoe kanopolo gaat? Kijk dan eens op YouTube. Meer informatie vind je ook op www.kanopolo.nl.

Voor de leek lijkt het een nogal ruige sport. De kano’s waarin gespeeld wordt varen met ogenschijnlijk veel geweld tegen elkaar op. Ook de peddels worden meer dan eens luidruchtig gekruist. Maar in werkelijkheid valt het allemaal best mee hoe ruig het spel is. De spelers zijn beschermd door dikke zwemvesten en helmen met gezichtsbeschermers. De bal wordt meestal gewoon met de hand gespeeld. Het is ook toegestaan om de bal met de peddel te spelen, maar niet wanneer er al een hand in de buurt is. Door de beschermende maatregelen en de zachte ondergrond zijn er zeer weinig blessures.

Kanopolo bij KV Zeeburg

KV Zeeburg beschikt over materiaal (boten, peddels, zwemvesten, helmen, ballen en doelen) om bij de club te kunnen oefenen en een oefenwedstrijdje te spelen. Er zijn afspraken gemaakt met de gemeente om voor grotere evenementen gebruik te kunnen maken van "het kommetje".

Zou je het wel een keertje willen proberen? Neem dan contact op met Dirk-Jan.