Winterklaar

Risico’s

Kanovaren in de winter kan dezelfde bijzondere sensatie geven als skiën of schaatsen, maar je moet je wel bewust zijn van het risico op onderkoeling en je voorbereiding en uitrusting daarop aanpassen. In geval van omslaan moet je snel kunnen redden en gered kunnen worden. Maar je hebt ook bescherming nodig boven water tegen afkoeling door convectie en verdamping (windchill).

Kleed je daarom volgens het "ajuin of ui -principe”:  de kledinguitrusting bestaat uit meerdere lagen zodat de lucht tussen de verschillende lagen voorziet in een betere isolatie en zodat je snel een laag kan verwijderen of toevoegen om zweten of rillen tegen te gaan.

Voor varen in het donker: zie Er zij licht.

Advies

De meeste kajakvaarders gebruiken:

  • neopreen "Long John" (dus zonder mouwen), ≥ 3 mm
  • met een thermoshirt eronder
  • en een anorak er overheen
  • plus natuurlijk een zwemvest
  • en neopreen schoentjes.

Als je ook op zee vaart is een droogpak de ideale (maar dure) oplossing.

Draag onder koude omstandigheden een hoofddeksel, want 50% van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd (en dit percentage loopt nog verder op indien de rest van het lichaam goed is gekleed).

Voor de handen zijn peddelmoffen het warmst, maar sommige vaarders verkiezen neopreen wanten die open zijn bij de palmen zodat je nog steeds grip hebt op de peddel.